Wednesday, November 12, 2008

BI Sains dan Matematik, ramai resah kini

Ibha,Kota Bahru. Tue Sep 23, 08 9:28:22 am MYT
Saudara Pengarang,
Banyak telah diperkatakan mengenai pengajaran Matematik dan Sains (MS) dalam Bahasa Inggeris (BI). Kementerian Pelajaran (KP) telah memperlihatkan keresahan yang ketara.

Sebagai bekas seorang guru di Sekolah Rendah dan Sekolah Menengah mengajar BI, Sejarah, Siviks dan guru kaunseling, Penolong Kanan dan Pengetua, saya rasa amat bersalah jika tidak menyatakan sesuatu mengenai hal ini.
Pertama: Ke mana arah dan hilangnya pedoman dalam 'Penyata Razak (ayah Najib)' dan Penyata 'Rahman Talib (ayah Fauzi)'?
Apakah kedua-dua penyata ini tidak bermatlamat. Inilah untuk perpaduan dalam sebuah negara bernama 'Malaysia'.
Adakah penyata tersebut ada menyatakan BI sebagai bahasa pengantar dalam mana-mana sekolah dan mata pelajaran? Inilah yang dikatakan 'melampau' bila ada suara yang bukan sahaja mempertahan pengajaran MS dalam BI malah ada yang mencadangkan pengajaran semula semua matapelajaran dalam BI,dengan kata lain kembalikan semula sekolah Inggeris!
Setelah 51 tahun merdeka, ini yang timbul. Kalau begitu kembalilah ke zaman penjajah 'baru' pula. Kita kembalikan Sekolah Melayu, Sekolah Inggeris, Sekolah Cina dan Sekolah Tamil! Barulah kita nampak dengan jelas, siapa di mana dan kemana.
Sepertilah dengan keadaan siaran berita di kaca TV sekarang, berita Melayu menghentam dan memburukkan negeri-negeri di perintah pembangkang dan ahli-ahli pembangkang, berita Cina memfokuskan perniagaan dan Negeri Cina manakala berita Tamil memfokuskan keadaan orang India dan negeri India.
Kedua: Guru yang diarah untuk mengajar MS adalah berkelulusan melalui pembelajaran di sekolah rendah, menengah, universiti, maktab, diploma menggunakan bahasa Melayu (rujuk artikal dalam Harakah bil:1376 - ms F11).
Macamana boleh ini tidak terfikir oleh perancang di KP yang saya tahu amat profesional! atau mungkin mereka terpaksa atau dipaksa aataupun 'bermuka-muka' kesian guru-guru yang 'terpaksa' menerima imbuhan(rasuah) elaun 10%/5% kerana mengajar MS dalam BI!
Guru Bahasa Inggeris pula dibebani untuk mengajar, membimbing, menguji guru MS, tugas hakiki mereka untuk mengajar BI kepada kumpulan sasar sebenar iaitu 'pelajar' sedikit sebanyak amat terjejas. Mereka juga digula-gulakan dengan elaun 10/5%! Mereka ada kesatuan tetapi 'tutup mulut'dan individu pula dengan sikap 'pegawai kerajaan' yang 'taat di bawah perintah' itulah hakikatnya.
Ketiga: Pelajar, adalah golongan yang bakal mewarisi kita. Kalau diimbas kembali pendapat-pendapat mengenai isu ini rata-rata datangnya dari golongan elit, atau paling tidak berada di bandar. Ini termasuklah pekan kecil Kota Bharu, Bandaraya Kuala Terenggnu juga ibu kota kesayangan semua Kuala Lumpur.
Adakah mereka ini pernah tinggal sekurang-sekurangnya 'sebulan' di Kota Belud, Paloh, Ulu Tembeling, Kuang dan Rengit(bukan Batu Pahat)?
Pengalaman saya di empat buah negeri di Malaysia sudah cukup untuk saya berfikir bahawa 'perpaduan' adalah mesti melalui 'bahasa kebangsaan'.
Data yang menyatakan hanya 30% sahaja yang tidak dapat menguasai BI dalam pengajaran MS perlu disemak semula!
Kalau diukur dari kejayaan bekas produk pengantar bahasa kebangsaan ini, mereka telah juga berjaya, di dalam 'the Star' umpamanya ada berbagai pendapat dan ulasan: antara yang menyokong kekal dengan BI, menyebut hasil dari dirinya melalui 'Remove Class'. Saya juga dari produk itu tetapi siapa dia, dan siapa saya.
Ada jua yang merasai kita telah banyak 'berbelanja' untuk lima tahun yang lalu. Habis, berpadukah kita sekarang? Adakah kita sanggup untuk terus mengabaikan generasi yang kalau diizinkan akan mewarisi kita beratus malah beribu tahun lagi ke hadapan. Kalau berbilion RM boleh hanyut begitu sahaja, angka ini amat kecil untuk ikut serta!
Ulasan 'kejayaan' melalui sistem ini adalah seorang yang amat berjaya di Australia (the Star) serta siapa yang sedang memegang jawatan tertinggi dalam apa bidang sekalipun, mereka termasuklah yang bukan sahaja memiliki PhD dari universiti-universiti terkemuka di luar negara tetapi yang mendapat pengiktirafan bertaraf dunia!
Kalau mereka telah berjaya melalui sistem kebangsaan ini, mengapa perlu sangat kita berubah ke sistem yang 'menghancurkan' majoriti generasi kita. Ingat, tidak semua orang Malaysia akan ke United Kingdom, ke USA. Ada yang hendak ke Jepun, Perancis, Mesir, Russia atau tetap tak keluar Malaysia pun! - mks. _

Sumber : Harakah Daily

0 Comments:

Post a Comment

<< Home